4. 11. 2015

Současná opavská koalice pěti politických subjektů (hnutí ANO 2011, Změna pro Opavu, ODS, KDU-ČSL a SNK Starostové a občané Opavy) v čele s primátorem Martinem Vítečkem (ANO) fungovala problematicky prakticky ode dne svého sestavení. Její rozpad není žádným překvapením. Na zastupitelstvu 21. září 2015 se dlouhotrvající vnitřní spory projevily naplno veřejně.

Zelená pro Opavu považuje současnou situaci v Opavě za neúnosnou. Za necelý rok dokázala koalice pod vedením Martina Vítečka (ANO) napáchat nenapravitelné škody především podivnými personálními změnami v městských společnostech, ale i dalšími kroky.

Náš klub nemá žádné požadavky na placené pozice ve vedení či radě města. Zastupitelé Zelená pro Opavu podporují vznik nové koalice, která zajistí řádné fungování města. Základní předpoklad stability pro nás představuje obsazení primátorského křesla Radimem Křupalou jako lídrem ČSSD, tedy v této chvíli nejsilnější stabilní a předvídatelné politické strany v opavském zastupitelstvu.

Pokud podpoříme novou koalici, pak budeme jednoznačně trvat na splnění zásadních programových bodů. Mezi nimi musí být stabilizace situace ve Slezském divadle Opava, což znamená okamžité odvolání Karla Drgáče z pozice ředitele, zastavení likvidace příspěvkové organizace Městských lesů, tj. ponechání lesního majetku ve správě města a ukončení veškerých jednání o pronájmu či prodeji; rozvoj městské hromadné dopravy nebo pokračování v rekonstrukcích bytových domů a škol.

Klub zastupitelů Zelená pro Opavu

Napsali o Slezském divadle v Opavě: