27. 10. 2014

Strana zelených v Novém Jičíně se dohodla s KDU-ČSL a ČSSD na společné koalici. Ve vedení města bude mít ČSSD starostu a 2 místostarosty, za SZ v něm bude jako třetí neuvolněný místostarosta bez nároku na odměnu Mgr. Pavel Bártek. V devítičlenné radě pak budou ještě 2 radní za KDU-ČSL a 3 za ČSSD, celkový poměr sil v radě tak bude 6-2-1. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice většinu 18-ti hlasů.

„Povolební vyjednávání byla složitá, ale korektní. Jejich výsledek považuji za pozitivní a očekávám i spolupracující zastupitelstvo,“ říká nový místostarosta za SZ Pavel Bártek, který bude tuto funkci vykonávat ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. „Strana zelených se chce podílet na vedení města a dává k dispozici své odborníky. Za sebe nabízím zejména práci pro město,“ doplnil Bártek.

Hlavním důvodem, proč se tyto tři strany shodly na společné koalici, byla jejich široká programová shoda. „Jsme moc rádi, že jak sociální demokraté, tak lidovci podpořili naši snahu udělat z Nového Jičína ‘otevřené město 21. století‘, což byla naše hlavní programová priorita,“ vysvětluje úřadující předseda ZO SZ NJ a nový zastupitel Ondřej Syrovátka a dodává: „Z našich dalších bodů by se v programu měla objevit integrace MHD do systému ODIS, vytvoření bezbariérové mapy města a několik dalších, o kterých budeme ještě jednat.“ Koaliční smlouva bude podepsána během příštího týdne.

Složení nového vedení a rady města:

Starosta: PhDr. Jaroslav Dvořák (ČSSD)

1. místostarostka: Bc. Blanka Faluši (ČSSD)

2. místostarosta: Mgr. Pavel Rozbroj (ČSSD)

3. (neuvolněný) místostarosta: Mgr. Pavel Bártek (SZ)

Rada: 3 zastupitelé za ČSSD

Marcel Brož, Mgr. Jiří Adamec (KDU-ČSL)

Tisková zpráva ZO SZ Nový Jičín, Ondřej Syrovátka (ondrej.syrovatka@gypri.cz), 27.10.2014