9. 3. 2016

Datum 10. března je spojeno se solidaritou, kterou lidé po celém světě vyjadřují Tibetu vyvěšováním tibetské vlajky. Také Strana zelených (SZ) v Moravskoslezském kraji se již tradičně k podpoře Tibetu připojí, a to hned několika akcemi na různých místech kraje.

Cílem celosvětové akce je upozornit na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Moravskoslezští zelení budou na podporu Tibetu vyvěšovat vlajku v Novém Jičíně, ve městě Opava, ale také v Ostravě a Havířově, kde představitelé města oficiální vyvěšení tibetské vlajky a tím i otevřenou podporu Tibetu odmítli.

V Havířově organizují letos zelení ve čtvrtek 10. března kreslení velké tibetské vlajky před vlakovým nádražím. Sraz účastníků bude v 16 hod. na Náměstí republiky, odkud se půjde přes hlavní třídu k magistrátu až na nádraží, kde se od 16.30 začne kreslit. O týden později, 17. a 18. března se můžete přijít podívat v rámci festivalu Pro Tibet na promítání filmů o Tibetu.

Opavští zelení pořádají v rámci festivalu v kavárně AlterNativa celý měsíc březen výstavu fotografií z Lhasy a okolí autorky Pavly Brady. V úterý 15. března proběhne přednáška Adama Kubesy na téma Život Buddhy a ve středu a čtvrtek 16. a 17. března budou promítány dokumentární filmy o situaci v Tibetu a o tom, jak se žije Tibeťanům pod nadvládou Číny.

V Novém Jičíně je tibetská vlajka vyvěšována na radnici pravidelně od roku 2003. Stejně tomu bude i letos, kdy její vyvěšení podpořila také místní organizace SZ, která je na radnici v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Kromě toho budou mít občané možnost navštívit výstavu „Tibet na křižovatce“ a dokumentární filmy v rámci festivalu Pro Tibet 2016 v Čajovně Archa.

Sama jsem před lety Tibet navštívila a vím, jak je pro Tibeťany mezinárodní podpora důležitá.  Nesmíme zapomínat, že se ještě nedávno porušovala lidská práva také v naší zemi a také nám pomáhala podpora demokratických států. Je povinností České republiky vzít tuto zodpovědnost nyní také na sebe,” říká Pavla Brady, předsedkyně Strany zelených v Moravskoslezském kraji.

Foto: Pavla Brady

tibet_potala