13. 3. 2015

Chcete lepší ovzduší a méně smogu? Máte pocit, že jste špatným ovzduším poškozování na zdraví nebo na kvalitě života? Trpíte astmatem nebo jinými problémy a myslíte si, že příčinou je špatné ovzduší?

Neziskové organizace ve spolupráci s právníky nyní přináší konečně šanci uspět u soudu s náhradou újmy (zdravotní i té na snížení kvality života).

Jiří Klega

Mgr. Jiří Klega
Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Advokátem od roku 2012. Přednáší obchodní, ústavní a správní právo na VŠB-TUO. Zastupitel města Vratimov.
Specializace: Obchodní právo, mezinárodní obchod, právo obchodních společností a družstev, pracovní právo, zastupování před soudy a v rozhodčím řízení, právo územních samosprávných celků a obhajoba v trestním řízení.

Neziskovky – zejména Frank Bold, za kooperace Čisté nebe o.p.s. a advokátní kanceláře připravují novou žalobu proti České republice. Hledají ty z Vás, kteří se cítí jako poškození na svých právech či zdraví a přidali by se k žalobě. Náklady spojené se soudem budou z převážné části hrazeny.

Pojďme s nimi do toho a pomozme vytvořit tlak na stát, úřady, politiky.

Máme šanci na úspěch? … ANO!!! Už dokonce uspěli. Soud rozhodl kladně o žalobě proti státu, že zjednodušeně řečeno „nedělá vše pro to, aby eliminoval škodliviny v ovzduší např. ve smogovém období“. V jiné kauze soud v prvním stupni rozhodl proti společnosti Arcelor Mittal Ostrava a.s., aby snížili některé emise. Soudy začínají rozhodovat kauzy ve prospěch občanů. Je nyní na nás občanech, zda se budeme dál bránit, zejména proti nečinnosti státních úředníků, kteří mohou ovlivnit kvalitu ovzduší mnohem více, než tvrdí. A bránit bychom se měli, protože nejnovější výzkumy prokázaly vliv některých škodlivých látek v ovzduší také na změny DNA, což je alarmující.

Máte-li zájem o více informací, můžete se obrátit na Mgr. Jiřího Klegu, advokáta a člena dozorčí rady Čisté nebe o.p.s. na e-mail: klega.j@advokatova.cz