20. 2. 2015

Začátkem tohoto roku proběhlo ve Straně zelených hned několik vnitrostranických voleb, ve kterých byly do předsednických funkcí zvoleny ženy.

Po loňské rezignaci Ondřeje Lišky, si na lednové konferenci zvolili zelení k 25. výročí vzniku Strany zelených v ČR, vůbec poprvé do čela strany předsedkyni, dlouholetou starostku, Janu Drápalovou. Následovala krajská konference SZ v Moravskoslezském kraji, kde byla začátkem února zvolena nová krajská rada. Předsedkyní krajské organizace se stala opavská zastupitelka Pavla Brady.

„SZ je jedinou politickou stranou, která se zaměřuje na život a jeho kvalitu, tedy přesně to, co náš kraj dlouhodobě potřebuje. Chci, aby se zelení v našem kraji stali politickou stranou, která je brána na zřetel, uspěla v krajských a senátních volbách a tím dostala šanci prosazovat svou zelenou politiku. Mým hlavním cílem bude připravit se dobře na krajské volby, získat pro SZ mandát v krajském zastupitelstvu a minimálně jednoho senátora v jednom ze tří senátních obvodů, ve kterých se bude v roce 2016 volit,“ řekla před volbou Pavla Brady.

V polovině února byla do třetice na členské schůzi zvolena předsedkyní opavské základní organizace zastupitelka a majitelka jazykové školy Olga Pavlíčková.

Strana zelených vznikla v Opavě hned po revoluci a byla jednou z prvních politických stran, které zde byly založeny. Za čtvrt století prošla opavskou buňkou celá řada členů a členek, avšak ženu měla ve svém čele až organizace založená po krajských volbách v roce 2012. Stala se jí zakládající členka organizace Pavla Brady, která po dvou letech předala vedení své kolegyni Olze Pavlíčkové.

Před svým nedávným znovuzaložením organizace Strany zelených z opavské politické scény na pár let zmizela a to po dvojích neúspěšných komunálních volbách v roce 2006 a 2010. V roce 2006 kandidovali tehdejší opavští zelení v čele s lídrem Milanem Němcem, dnešním radním za hnutí ANO, hned na 2. místě kandidoval také současný primátor Martin Víteček a na 11. radní Adam Ludvík Kwiek. V roce 2010 sestavili pro komunální volby zelení stále v čele s Milanem Němcem koalici se subjekty neslučitelnými a odporujícími principům zelené politiky a to se Suverenitou Jany Bobošíkové a Stranou práv občanů – Zemanovci (SPOZ). Tato trojkoalice získala necelé 3 %. Většina tehdejších členů nezaplatila v roce 2011 členské příspěvky a organizace zanikla, Milan Němec, Adam Ludvík Kwiek i Martin Víteček vyměnili zelené za jinou perspektivní značku – hnutí ANO 2011. Zelení v Opavě tak získali další šanci. Dnes patří opavská základní organizace k nejaktivnějším v kraji a její členové a členky se zapojují i do celostátního dění.

Tisková zpráva ZO SZ Opava