8. 1. 2017

V pátek 6. ledna bylo v Krnově na krajské konferenci Strany zelených zvoleno nové vedení moravskoslezské krajské organizace SZ. Delegáti z Ostravy, Opavy, Nového Jičína a dalších měst, kde působí zelení, schválili rozpočet na financování aktivit v kraji, a nový plán činnosti na rok 2017. Konference byla tentokrát také volební. Účastníci konference zvolili novou pětičlennou radu kraje, která povede zelené v následujících dvou letech.michael_cestr

Za odstupující radu krajské organizace zhodnotila činnost Pavla Brady, jež vedla zelené také v posledních krajských volbách. Novým předsedou zelených v kraji se stal Michael Cestr  z Krnova, který se dlouhodobě věnuje geografii dopravy, regionálnímu rozvoji a rozvoji cyklodopravy především na Krnovsku, a je vedoucím místního skautského oddílu. Prvním místopředsedou byl zvolen Pavel Kadlec z Havířova, který se věnuje elektronizaci ve veřejné správě, druhou místopředsedkyní Petra Černocká z Ostravy, která se dlouhodobě zabývá problematikou zdravé výživy. Zbylými členy ve vedení krajské organizace budou Ondřej Syrovátka, pedagog a místostarosta Nového Jičína, a Tomáš Hradil, vedoucí florbalového oddílu FBC Orca Krnov a krnovský zastupitel.

Strana zelených působí v Moravskoslezském kraji. Má obecní zastupitele a od roku 2016 také senátora z Novojičínsko

Strana zelených působí v Moravskoslezském kraji, kde má zastupitele a zastupitelky, od roku 2016 také senátora z Novojičínska, Petra Orla

Konference se zúčastnil také místopředseda zelených Michal Berg a moravskoslezský senátor Petr Orel. Ten přinesl aktuální informace o projednávaných tématech v Senátu, kde začal působit od října loňského roku. Svou kancelář otevřel před několika dny v Novém Jičíně, na ul. Hoblíkova 20. “Absolvoval jsem tři schůze Senátu, na té první se řešily spíše formální a procedurální záležitosti, ale také volba nového vedení Senátu, volba předsedů výborů, členství ve výborech a stálých komisích. Stal jsem se členem Výboru pro záležitosti Evropské unie, kde mám na starosti oblast životního prostředí a zemědělství, tedy odvětví, ke kterým mám nejblíže“, uvedl senátor Orel.

Za své priority si zelení pro nejbližší období vybrali hospodaření s vodou a odpadové hospodářství.

Složení Rady Krajské organizace SZ v Moravskoslezském kraji (2017 – 2019):

Mgr. Michael Cestr – předseda
Mgr. et Mgr. Pavel Kadlec – 1. místopředseda