6. 12. 2015

Vznik jediné centrálně řízené záchranky nyní navrhuje Česká lékařská komora. Jednotná organizace by podle zastánců centralizace napomohla lepší komunikaci a hospodaření. Zelení v Moravskoslezském kraji však s názorem ČLK nesouhlasí.

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje je příspěvkovou organizací, zřizovanou krajem. V současné době je dokonce druhou největší záchrankou v ČR. V roce 2015 měla k dispozici asi 60 vozidel rychlé lékařské pomoci a rychlé zdravotnické pomoci a jeden vrtulník na základně v Ostravě-Zábřehu. Další vozy slouží jako záložní. Moravskoslezští záchranáři dostali teprve před několika dny, na začátku prosince, 21 zcela nových vozů pro jednotlivá střediska, která zajistil právě kraj.

„Máme za to, že taková organizace by měla zůstat pod vedením kraje, protože v tomto případě je důležitý prvek subsidiarity, tedy princip, kdy si samospráva na svém území řídí své organizace sama. Stejně jako většinu nemocnic v našem regionu financuje a řídí kraj“, uvádí Pavel Kadlec, člen krajské rady SZ v Moravskoslezském kraji.

sanitní vozy v Moravskoslezském kaji

sanitní vozy v Moravskoslezském kaji (foto: MSK)

Například předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) uvádí jako výhodu, že jediná celostátní záchranka by také znamenala jednotné výběrové řízení, které by podle něj bylo ekonomicky výhodnější. „Jsem přesvědčen, že je to dobrá myšlenka. V současné době, kdy existuje 14 záchranných služeb, tak existuje 14 výběrových řízení na všechno možné. Na léky, na přístroje, na sanitky“, řekl v rozhovoru pro ČT 4. 12. 2015. S tím ale zelení v našem kraji nesouhlasí.

V historii se v Česku opakovaně ukázalo, že obří celostátní centrální zakázky dopadly často špatně a výsledná cena byla předražená. Příkladem může být třeba nefunkční S-Karta nebo zastavený tendr státního podniku České lesy, atp. Navíc megatendry mají velký korupční potenciál a riziko zdržování. „Stačí, aby se ve významné zakázce objevila podstatnější chyba, jediné podání na ÚOHS a celou zakázku by bylo třeba rušit“, uvádí Pavel Kadlec

Počet výjezdů záchranářů v našem kraji stále roste, v roce 2013 vyjeli k pacientům více než 103tisíckrát, loni už zaznamenali přes 108 tisíc výjezdů, nejčastěji šlo o obtíže s dušností, bolestmi na hrudi, záchvatovými stavy nebo mozkovými mrtvicemi.

Zdravotnická záchranná služba je asi ze dvou třetin financována právě Moravskoslezským krajem, zbylé prostředky tvoří příjmy z činnosti samotné organizace. Kraj na provoz záchranky loni přispěl téměř 345 miliony korun. Zároveň také investoval do reprodukce majetku.

Zelení v Moravskoslezském kraji považují jednoznačně myšlenku na sloučení a zestátnění záchranných služeb za chybu„, doplnil Kadlec.